Mielipide: pandemian jälkeinen suhtautumisemme varallisuuteen

Mielipide: pandemian jälkeinen suhtautumisemme varallisuuteen

New York Times-lehden viime kuussa julkaiseman raportin mukaan Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa (60 kpl) ihmisistä on arvioinut uudelleen suhtautumistaan ja käsitystä varallisuudesta kahden viime vuoden aikana.

Artikkelissa esitettiin, että amerikkalaisten määritelmää varallisuudesta ei enää määritetä pelkästään sen mukaan, kuinka paljon pääomaa yksilö kerää. Se huomautti, että vuonna 2018 65pc tutkimukseen osallistuneista ihmisistä sanoi rahallisen vaurauden antavan heille mielenrauhan. Loppuvuoteen 2021 mennessä luku oli kuitenkin pudonnut 53kpl: iin.

Lehden mukaan eristäytyminen on muuttanut ihmisten mieliä ja pyrkimyksiä – kollektiivinen asennemuutos, joka toistuu Atlantin tällä puolella. Lockdown korosti varmasti elämän luontaista haurautta, mutta myös suhteellista helppoutta, jolla voimme nauttia yksinkertaisista asioista, kuten kävelystä tai musiikin kuuntelusta.

Kaksi vuotta on ollut enemmän kuin riittävästi, jotta miljoonat ihmiset ovat tulleet siihen tulokseen, että sen sijaan, että he vain keräisivät lisää rahallista varallisuutta, he haluavat sen sijaan tehdä jotain – ehkä auttaa perhettään ja läheisiään, esimerkiksi antamalla heille jalansijan kiinteistöportailla tai investoimalla perheyrityksen perustamiseen.

On huomattava, että rahasumma, jonka ihmiset sanoivat tarvitsevansa ”taloudellisesti mukavaa”, on laskenut £681,000: sta £455,000: een neljän vuoden aikana (2018-22). Näyttää siltä, että valtava määrä ihmisiä niiden painopiste on siirtynyt: raha ei ole enää tavoite, vaan väline, jolla ylläpidetään terveellistä, aktiivista ja nautinnollista elämäntapaa.

Ei monet ihmiset ovat £455,000 likvidejä varoja, kuten käteistä, mutta yllättävän suuri määrä, arviolta 8.6 miljoonaa UK kotitaloudet, omistaa oman kodin asuntolaina-free. Office for National Statistics (ONS) – viraston julkaisemien tuoreimpien lukujen mukaan näiden asuntojen keskimääräinen arvo on £271,000.

Tietyn ikäiset lukijat muistavat melko vanhanaikaisen (mutta valtavan tehokkaan) prosessin, jolla he ostivat ensimmäisen kotinsa. Muistan, että vaimoni ja minä jouduimme säästämään käsirahan Abbey National Building Societyn ensimmäistä kotia varten. Teimme molemmat töitä kerätäksemme tarvittavat varat ennen kuin seura katsoi meidät kunnon riskiksi ja tarjosi meille asuntolainaa. Talletussuojan ylittäminen ensiasunnon ostajina jo 1980-luvulla oli saavutettavissa, mutta kiinteistöjen omistus sen jälkeen ei ole ollut takaiskuitta. Lamauttavat korot (Muistatko, kun peruskorot olivat 13pc?); määräajoin huolta, varsinkin kun liiketoiminta ei mennyt liian hyvin, noin takaisinmaksu asuntolaina; jatkuva investointi tarvitaan pitää paikka yhdessä. Vähitellen kuitenkin saavutte maaliin-useimmat ihmiset maksavat asuntolainansa takaisin 59-vuotiaana-ja tajuatte, kuinka paljon on nähty vaivaa sen vaurauden luomiseksi, joka on kääritty tähän rakennukseen, jota kutsutte kodiksi.

Nykyään, keski-ikäinen (ja vanhemmat) asunnonomistajat voivat käyttää prosenttiosuus, että vaurautta, verovapaasti, ja käyttää sitä miten he haluavat. Ei ole yllättävää, että ensimmäinen kysymys, jonka useimmat ihmiset tekevät, on: ”kuinka paljon omaisuuteni varallisuudesta voin nostaa?”

Vastaus riippuu useista tekijöistä. Esimerkiksi nuorimman asunnonomistajan Ikä muodostaa perustan mahdolliselle oman pääoman vapautuslaskelmalle. Hänen on oltava vähintään 55-vuotias. Kiinteistön nykyinen markkina-arvo ja kunto ovat myös näkökohtia: kodin vähimmäisarvon on oltava vähintään £70,000 ja jos suuria korjauksia tarvitaan, ne on suoritettava ennen oman pääoman vapauttamisprosessia. Vähimmäismäärä asunnon voi peruuttaa omaisuuttaan on yleensä £10,000.

On olemassa useita muita näkökohtia oman pääoman vapauttamisen arvoinen ja on sanottava, että arvon vapauttaminen perheen kotiin ei ole kaikille. Se voisi esimerkiksi vaikuttaa oikeuteesi tarveharkintaisiin valtionetuuksiin. On myös syytä korostaa sitä, että oman pääoman vapauttamiseen liittyy eräänlainen lainanotto, yleensä elinikäinen asuntolaina, vaikka toisin kuin asuntolaina, jota luultavasti säästit kuumeisesti aikoinaan, ei ole velvollisuutta maksaa takaisin penniäkään: jäljellä oleva elinikäinen asuntolaina ratkaistaan joko silloin, kun kuolet tai siirryt kokopäiväiseen kotihoitoon ja omaisuus myydään.

Ensimmäisen kunnon kevään vastaanottaminen sitten vuoden 2019 lisää uudistumisen ja mahdollisuuksien läpitunkevaa tunnetta. Kotipääoman vapauttaminen sen sijaan, että se istuisi koskemattomana, tarjoaa asunnonomistajille, jotka ovat pohtineet tilannettaan kahden viime vuoden ajan, mahdollisuuden aloittaa elämänsä uudelleen. Saatamme muistaa elämän luontaisen haurauden, mutta monet vanhemmat ihmiset ovat samalla tavalla tietoisia kaikkein kuuluisimmasta kehotuksesta toimia: carpe diem.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.