Mielipide: turvaa edullinen asuntolaina vielä kun voit

Mielipide: turvaa edullinen asuntolaina vielä kun voit

Tulevat historioitsijat näyttävät todennäköisesti kirjaavan, että vuoden 2022 ensimmäinen neljännes oli merkittävän muutoksen aikaa.

Yhtäältä pandemian kerran heikentävä vaikutus elämäämme on laimentunut valtavan onnistuneen rokotusohjelman ansiosta, mutta juuri kun monet meistä uskoivat pääsevänsä auringon valaisemille ylängöille ja elämän palaavan normaaliksi, kaksi ei-toivottua tekijää on alkanut vaikuttaa salakavalasti.

Historiantutkijat tarkastelevat epäilemättä molempien tekijöiden seurannaisvaikutuksia: Venäjän perusteetonta hyökkäystä Ukrainaan ja lähempänä kotia yhä rehottavampaa inflaatiota.

Shokin lisäksi vastaus Venäjän aggressioon on kiteyttänyt laajalle levinneen uskomuksen siitä, ettemme voi tinkiä energiavarmuudestamme: ei yksinkertaisesti ole järkevää luottaa muihin kaasu-ja lisäenergiatoimituksissamme.

Tasaisesti kasvavan inflaation vaikutus on ennustettavampi, koska, kuten tässä kolumnissa todettiin jo tammikuussa, ”inflaatio voi olla huomattavasti alhaisempi kuin se oli, mutta koska se näyttää jälleen nousevan ylöspäin, sen vaikutukset eivät ole vähemmän syövyttäviä”. Sen vuoksi voimme odottaa, että korkotaso jatkaa nousuaan ja että inflaatio saadaan ennen kaikkea hallintaan. Mutta ennen kuin innostumme liikaa, älkäämme unohtako, että inflaatio ei ole lähelläkään sitä tasoa, johon se kerran osui. Monet lukijat muistanevat, että kesäkuussa 1975 liittokansleri Denis Healy joutui kamppailemaan virallisen inflaatiovauhdin kanssa, joka hipoi 23 prosenttia. Palkkavaatimusten kasvaessa epävirallinen korko nousi 30 prosenttiin. Myöskään korot eivät häily kummallisilla tasoilla-Englannin keskuspankki saattoi viime kuussa tuplata peruskoron, mutta vain 0,5 prosenttiin.

Useat rahoituslaitokset ovat kuitenkin reagoineet Itä-Euroopan epävakaaseen tilanteeseen ja mahdollisiin kotimaan inflaation kiihtymiseen perumalla useita erittäin alhaisten korkojen asuntolainasopimuksia. Siirrot ovat saaneet asuntolainamarkkinoiden kommentoijat ehdottamaan, että tämä voisi olla ihanteellinen aika ihmisille korjata korkoaan niin kauan kuin he voivat, jotta he eristäytyvät tulevista koronnostoista. Samanlainen perustelu voisi päteä 55 – vuotiaisiin ja sitä vanhempiin ihmisiin, jotka saattavat harkita pääsevänsä osalle heidän koteihinsa kertyneestä ”kätketystä” varallisuudesta, yleensä monen vuoden ajalta. Pandemian aikana kertynyttä varallisuutta voidaankin pitää erityisen häikäisevänä hopeareunuksena.

Halifax kertoi aiemmin tällä viikolla, että Britannian asuntomarkkinat olivat vahvimmat sitten vuoden 2007, kun asuntojen keskihinnat nousivat 10,8 prosenttia viime vuoden helmikuusta. Pandemian saavuttua Britanniaan helmikuussa 2020 keskimääräiset kiinteistöjen arvot ovat nousseet 16%, mikä lisää keskimääräisen kodin arvoa £38,700: lla.

Ei ole yllättävää, että kiinteistöjen huiman arvon ja alhaisen korkotason yhdistelmä lisäsi edelleen kiinnostusta Yhdistyneen kuningaskunnan osakemarkkinoilla, jotka menestyivät myös näyttävästi viime vuonna. Equity Release Councilin mukaan ”piilotettujen” varallisuusasuntojen määrä vetäytyi omaisuudestaan vuonna 2021 saavutti kolmen vuoden korkean £4.8 bn.

Moneyfacts kertoi hiljattain, että keskikorko on noussut 4,33 prosenttiin maaliskuun 2021 ennätyksellisen alhaisesta 3,86 prosentista. Vaikka osakkeiden keskimääräiset vapautumiskorot ovat nousseet viimeisten 12 kuukauden aikana, on edelleen mahdollista varmistaa niinkin alhainen kuin 3,0 prosentin kuukausikorko (tyypillinen todellinen vuosikorko 3,26%).

Valinnanvaraa varmasti riittää: pääomalainatuotteiden määrä on noussut rajusti, lähes seitsenkertaistunut viiden viime vuoden aikana.

”Monet tekijät ovat yhdistäneet kysynnän oman pääoman vapauttamiseen”, sanoo Mark Gregory, toimitusjohtaja Equity Release Supermarket, Iso-Britannian suurin riippumaton toimittaja.

”Kun kiinteistöjen arvot ovat nousseet, vanhemmat asunnonomistajat ovat yhä tietoisempia siitä, että he voisivat käyttää tehostettua omaisuuttaan monista eri syistä, eläkkeiden rahoituksesta ylimääräiseen käteiseen, joka on verovapaata, lieventämään nousevia elinkustannuksia.

”Muut asunnonomistajat pitävät pääoman vapauttamista sopivimpana keinona siirtää perintö jälkeläisilleen paljon aikaisemmin kuin he ovat ehkä odottaneet, kun taas monet käyttävät varoja auttaakseen rakkaitaan pääsemään itse kiinteistölle.

”Lyhyesti sanottuna, ei vain asunnon nauttia valtava valikoima oman pääoman julkaisu tuotteita, ne ovat edelleen saatavilla erittäin kilpailukykyiseen hintaan.”

Epävarmoina aikoina varmuuden kysyntä kasvaa eksponentiaalisesti, mikä selittää jonkin verran sitä, miksi vanhemmat asunnonomistajat turvaavat mielellään oman pääoman vapautumisen kodeistaan. He tekevät sen tietoisina siitä, että he voivat yhä lukittautua verrattain alhaisiin korkoihin – loppuiäkseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.