Miksi lasten hepatiittitapaukset lisääntyvät Britanniassa?

Miksi lasten hepatiittitapaukset lisääntyvät Britanniassa?

Terveysviranomaiset tekevät tutkimusta lasten hepatiittitartuntojen valtakunnallisen nousun jälkeen.

Vuoden alusta lähtien on ollut 111 tapausta, joissa nuoret ovat tarvinneet lääketieteellistä hoitoa maksatulehdukseen, joista suurin osa esiintyy alle viisivuotiailla lapsilla.

Kymmenen nuorta potilasta on tarvinnut maksansiirron.

Nykyisen teorian mukaan tartuntojen lisääntymistä on vauhdittanut yleinen adenovirus – niminen virus-ja se, ettei sille ole pandemian aikana altistuttu.

Tämä sinun tulee tietää.

Mikä on hepatiitti?
”Hepatiitti on maksatulehdus. Hepatiitin syitä on useita, muun muassa virusinfektioita ja alkoholinkäyttöä”, sanoi lääkäri Stephanie Ooi Lontoon MyHealthcare-klinikalta. ”Joissakin tapauksissa hepatiitti ratkaisee ilman jatkuvia kysymyksiä; on kuitenkin olemassa tiettyjä tapauksia, jotka voivat olla pitkäkestoisempia, ja aiheuttaa vakavampia vaurioita maksaan, ja vaikuttaa maksan toimintaan.”

Mukaan NHS, hepatiitti E – aiheuttama hepatiitti E-on yleisin syy lyhytaikaisen (akuutti) hepatiitti Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Mitkä ovat oireet?
NHS: n mukaan lyhytaikaisessa (akuutissa) hepatiitissa ei usein ole havaittavia oireita, joten sitä ei välttämättä huomaa.

Jos sinulla ilmenee oireita, Tri Ooi sanoi: ”saatat huomata korkeaa kuumetta, keltaisuutta (silmien ja ihon kellastumista), kuumetta, yleisesti huonovointisuutta, virtsan tummumista ja ulosteen kalpeutta. Lisäksi sinulla voi olla vatsakipu, on vähentynyt ruokahalu ja kutiava iho.”

NHS listaa lisäoireiksi lihas-ja nivelkivut sekä epätavallisen väsymyksen tunteen koko ajan. Mitä vanhempien ja hoitajien pitäisi tehdä?
”Lasten hepatiittitapausten määrä on kasvussa, mikä ymmärrettävästi huolestuttaa vanhempia”, sanoi Tri Ooi. ”Parasta on nähdä GP jos huomaat jonkin edellä mainituista oireista, ja ovat huolissaan hepatiitti.

”Jotkut oireet voivat esiintyä muissa olosuhteissa, joten se ei välttämättä tarkoita lapsesi on hepatiitti – mutta keltaisuus erityisesti on kiireesti korostettava lääkärille.”

Tri Meera Chand, ukhsa: n kliinisten ja uusien infektioiden johtaja, sanoi: ”normaalit hygieniatoimenpiteet, kuten perusteellinen käsien pesu (mukaan lukien lasten valvominen) ja hyvä perusteellinen hengityshygienia, auttavat vähentämään monien yleisten infektioiden, mukaan lukien adenoviruksen, leviämistä.

”Lasten, joilla on maha-suolikanavan infektion oireita, kuten oksentelua ja ripulia, tulee pysyä kotona ja palata kouluun tai päiväkotiin vasta 48 tunnin kuluttua oireiden loppumisesta.”

Mitkä ovat hoitovaihtoehdot?
Tri Ooi sanoi: ”hoito riippuu siitä, mikä aiheuttaa hepatiitin, joten tämä vaihtelee. Lapsesi arvioidaan ja seurataan ja on muita testejä, jotka on tehtävä.

”Hoito perustuu myös oireisiin eli antaa riittävää kivunlievitystä, jos on kipuja tai olo on epämukava.”

Erittäin vakavissa tapauksissa potilaat saattavat tarvita maksansiirtoa. Mitä tiedämme tähän mennessä
Johtava tutkintalinja on, että tapauksia ruokkii yleinen adenovirus.

Tämä virus aiheuttaa yleensä lieviä sairauksia, kuten vatsavaivoja ja vilustumista.

Mutta yksi teoria on, että virus johtaa vakavampaan sairauteen joidenkin lasten keskuudessa johtuen ”alttiudesta, esimerkiksi aikaisemman altistumisen puuttumisesta pandemian aikana”, Yhdistyneen kuningaskunnan Terveysturvaviraston (UKHSA) teknisen tiedotteen mukaan.

53 testatuista tapauksista 40: ssä (75pc) oli merkkejä adenovirusinfektiosta.

Rutiininomaiset NHS-ja laboratoriotiedot osoittavat, että lapsilla kiertävät yleiset virukset ovat tällä hetkellä suurempia kuin aiempina vuosina, ja adenovirus lisääntyy selvästi, erityisesti yhdestä neljään ikäryhmässä, UKHSA sanoi.

Muita keinoja tutkitaan muun muassa sitä, voisiko aikaisempi Covid-infektio, jota seuraa adenovirusinfektio, johtaa vakavampiin tapauksiin tai samanaikaiseen infektioon näiden kahden viruksen kanssa.

Asiantuntijat tutkivat myös muita mahdollisia syitä, kuten adenoviruksen uutta muunnosta, mahdollista altistumista lääkkeille, toksiineille tai ympäristötekijöille, uudenlaista infektiota tai Covid-viruksen uutta muunnosta.

Covid-19-rokotuksella ei ole osuutta asiaan, sillä yhtäkään tähän mennessä tutkituista tapauksista ei ole rokotettu.

Vahvistetuista tapauksista 81 asuu Englannissa, 14 Skotlannissa, 11 Walesissa ja viisi Pohjois-Irlannissa.

Tapaukset ovat etupäässä alle viisivuotiailla lapsilla, joilla ilmeni ripulin ja pahoinvoinnin ensioireita, joita seurasi keltaisuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.